Klikgebit en implantaten

Implantaten

De meest voorkomende klacht bij mensen is een loszittend kunstgebit. Door het slinken van het kaakbot kan een prothese los gaan zitten, het past daardoor niet meer voldoende op uw kaak.

De drager van een loszittend kunstgebit kan erg onzeker worden, en dan hebben we het nog niet gehad over het ongemak dat bij een loszittend kunstgebit komt kijken. In zulke gevallen roepen wij er de implantoloog erbij. Deze heeft een oplossing die zorgt dat uw gebit muurvast zit.

 

Sinds enige tijd is het mogelijk om op een relatief makkelijke en eenvoudige manier een implantaat in de kaak aan te brengen. Vroeger was het aanbrengen van implantaten een forse ingreep, nu enkel een paar afspraken waarbij u per afspraak hoogstens 50 minuten in de stoel zit.

Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Precies op de plaatst waar vroeger uw tanden en kiezen hebben gestaan. U krijgt twee of vier implantaten, het grote voordeel is dat het nu net voelt of uw eigen tanden weer in uw kaak hebt zitten. Het is echter dus niet zo dat voor elke tand die u vroeger had nu een implantaat wordt geplaatst.

Een implantaat is over het algemeen gemaakt van titanium en heeft een keramische buiten laag. Deze materialen worden gebruikt omdat deze niet door het lichaam worden af gestoten.

De gemiddelde doorsnede van een implantaat is vier millimeter en tien tot vijftien millimeter lang. De tandarts-implantoloog plaatst de implantaten, dit gaat in vier afspraken van circa 25 minuten.

De implantoloog geeft u alle informatie die u nodig heeft, en bij de intake krijgt u precies te horen wat er gaat gebeuren. Tevens worden dan de foto’s gemaakt en zal de aanvraag voor implantaten richting de zorgverzekeraar gaan. Na goedkeuring zal vervolgens contact met u worden opgenomen om verdere afspraken voor het implanteren te maken. Ook zal er regelmatig een nacontrole plaatsvinden om te zorgen dat u ook in de toekomst geen onverwacht ongemak zult krijgen. Natuurlijk gebeurt het plaatsen van de implantaten onder verdoving.

Klikgebit

Na het plaatsen van de implantaten zal de tandprotheticus uw gebit gaan maken. Dit zal dezelfde vijf fases omvatten zoals beschreven onder het kopje kunstgebitten, ook te vinden op onze website.

In de tussentijd loopt u natuurlijk niet zonder tanden. Een immediaat prothese zorgt ervoor dat u ook in de tussentijd met een stralend gebit rondloopt. Dit is uw oude prothese met de nodige aanpassingen. Circa 6 tot 12 weken na het implanteren loopt u rond met een stralend implantaatgebit.

Voordelen van een klikgebit:

  • nooit last van drukplekken
  • of pijn door het slinken van uw kaak,
  • bijten en lachen als nooit tevoren
  • en zelfvertrouwen door een nooit loszittend en stralend gebit.

Vaak komen implantaten voor in de onderkaak, bijna altijd geeft de zorgverzekeraar akkoord voor vergoeding van deze implantaten. Gelukkig geeft de zorgverzekeraar ook steeds vaker toestemming voor implantaten in de bovenkaak.

In sommige gevallen blijkt dat de kaak niet geschikt is voor implantaten. Dit wordt bij de intake geanalyseerd en mocht dit het geval zijn dan wordt natuurlijk voor u naar een alternatieve oplossing gezocht. Zou u ooit uw implantaten laten verwijderen dan zal het kaakbot en het tandvlees normaal genezen.

Een klikgebit komt het dichts in de buurt bij uw eigen tanden, en met de laatste technieken en methoden zorgen wij voor een gebit zoals u nog nooit heeft ervaren, na tientallen jaren voelt het gebit nog stevig aan.

Oudere patiënten vragen zich vaak af of het op hun leeftijd nog wel nut heeft om implantaten te nemen. Op elke leeftijd zijn implantaten een oplossing die zorgen voor een gezonder leven. Als uw gezondheid het toelaat tanden of kiezen te trekken kunt u ook implantaten nemen. Maar ook hierbij zal de implantoloog een zorgvuldige beoordeling maken.

Download onze brochures