Gebitsbeschermers

Bij een aantal sporten (hockey, ijshockey, waterpolo, boksen, kickboksen en andere vechtsporten) bestaat het risico op een ongeval met de tanden. Dit kan resulteren in het afbreken, verplaatsen, losraken of zelfs het uitvallen van een of meerdere tanden. Doorgaans kunnen de tanden gered worden in een lange en kostbare behandeling, maar dit is niet altijd het geval. Een gebitsbeschermer kan veel problemen voorkomen.

Gebitsbeschermers

Een gebitsbeschermer is een bitje gemaakt van harde en zachte kunststof en is enkele millimeters dik. Deze wordt over de tanden in de bovenkaak geschoven. Doordat de voortanden niet in direct contact staan met het bitje, vangt de gebitsbeschermer de klap op en verdeelt de kracht van de klap over de kiezen van de bovenkaak. Toch kan het soms gebeuren dat, ondanks het dragen van een gebitsbeschermer, een tand uitvalt. Gelukkig wordt deze dan opgevangen door de gebitsbeschermer, waardoor de kans dat de tand gered kan worden groter is. Er zijn verschillende soorten gebitsbeschermers, namelijk de kant en klare gebitsbeschermers, voorgevormde gebitsbeschermers en op maat gemaakte gebitsbeschermers.

Het nadeel van kant en klare gebitsbeschermers is dat deze niet zijn aangepast aan het gebit, waardoor ze niet optimaal zitten en dus geen optimale bescherming kunnen bieden.

Het nadeel van voorgevormde gebitsbeschermers is dat de voortanden direct in contact staan met het bitje, waardoor de kracht van de klap niet optimaal verdeeld wordt en dus ook deze geen optimale bescherming kunnen bieden.

Wij leveren uitsluitend de op maat gemaakte gebitsbeschermer, omdat deze wel de optimale bescherming kan bieden. De gebitsbeschermer zal na het maken van een afdruk bij ons in de praktijk door ons laboratorium perfect op maat gemaakt worden.
Wij beschikken over diverse kleuren waaruit u zelf kunt kiezen. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om voor een kleurloze gebitsbeschermer te kiezen. De kosten voor een op maat gemaakte gebitsbeschermer beginnen vanaf €90.

Gebitsbeschermer verplicht bij hockey

De KNHB heeft besloten dat het dragen van een gebitsbeschermer verplicht wordt gesteld voor alle categorie spelers (junioren/senioren) tijdens de door de bond georganiseerde wedstrijden. Daarnaast adviseert de KNHB ook bij alle hockeyactiviteiten buiten georganiseerd wedstrijdverband de gebitsbeschermer te dragen. De meeste ongelukken gebeuren namelijk tijdens de TRAINING. Dit besluit is genomen n.a.v. het onderzoek Preventie Tandletsel wat de KNHB heeft laten doen m.b.t. het optimaliseren van de preventie van tandletsel en het uitbrengen van een advies inzake het implementeren van preventiemaatregelen aan de medische commissie van de KNHB.
Deze heeft vanuit hun medische expertise onderzoek gedaan naar de consequenties van het wel, dan niet dragen van een gebitsbeschermer. Uit resultaten blijkt dat degenen met mond-/tandletsel, die ten tijde van het letsel gebitsbescherming droegen, significant minder ernstig letsel hadden dan degenen zonder gebitsbescherming. Ook blijkt uit onderzoek dat tandartsen voorstander zijn van het gebruik van een gebitsbeschermer in de hockeysport. Er is onder professionals geen twijfel over het nut van een gebitsbeschermer. Het dragen van een individuele door de tandarts/-technicus vervaardigde gebitsbeschermer heeft duidelijk de voorkeur.

Meer informatie of een afspraak maken?

Wilt u meer informatie over gebitsbeschermers of een afspraak maken? Neem dan contact op met 013 570 08 41 of stel u vraag via het afspraakformulier op de site.

Maak vandaag nog een afspraak!

Klik hier om een afspraak te maken